Onko minulla varaa sähköautoon?

Onko minulla varaa sähköautoon

“Sähköautojen osalta pitää ymmärtää, ettei se Tesla ole tällä hetkellä tavallisen ihmisen ulottuvilla.” “Ei ole varaa sadan tonnin Teslaan.” Tällaisia heittoja kuultiin esimerkiksi puoluejohtajien tenttauksessa Ylen suuressa vaalikeskustelussa keväällä 2019. “Tavallinen ihminen” on tietysti laaja käsite, eivätkä kaikki Teslat maksa sataa tuhatta. Teslan toistaiseksi edullisin malli maksaa Suomessa karvan alle 50000 euroa, eikä Tesla todellakaan ole ainoa sähköautovalmistaja.

Tässä jutussa kerron kuinka olen tehnyt vertailua mahdollisuuksista hankkia itselleni sähköauto. Vertailu keskittyy omiin tarpeisiini, mutta siitä on toivottavasti hyötyä myös sinulle omien laskelmiesi tekemiseen. Olen tässä blogissa aiemmin kertonut päätyneeni Hyundai Kona electricin hankintaan yksityisleasingina, mutta erinäisten sattumusten myötä tilanne on muuttunut. Olen perunut sen ja tilannut Tesla Model 3:n.

Vertailua ennen otan hieman kantaa mediassa kirjoiteltuihin juttuihin sähköautojen kalleudesta sekä keskiarvojen käyttämisestä liikaa yleistykseen. Jos pelkkä vertailu kiinnostaa, hyppää kolmen seuraavan otsikon ohi suoraan vertailuun.

Onko suomalaisilla yleensäkään varaa sähköautoon?

Autoliitto sanoo, että sähköauto ei ole Suomessa jokaisen saatavilla, koska Suomessa on liikennekäytössä 2,7 miljoonaa henkilöautoa, joiden keskimääräinen arvo on 3600 euroa (luku vuodelta 2018). On selvää, ettei jokaisella ole varaa tai edes halua hankkia uutta autoa. Valitettavasti uusia sähköautoja ei myydä parikymmentä vuotta vanhennettuina ja satoja tuhansia kilometrejä sisäänajettuina. Uusia autoja menee kuitenkin kaupaksi koko ajan ja ne vähitellen vapautuvat käytettyjen markkinoille. Tämä ei tule poikkeamaan mitenkään polttomoottoriautoista. Autojen keskimääräisen arvon käyttäminen antaa vääristyneen kuvan, koska se ei kuvasta auton omistajan ostokykyä. Aina joku on ostanut sen auton ensimmäistä kertaa uutena, joskus jopa nykyinen omistaja. Auton arvo on luonnollisesti laskenut. Jos auton arvo on nyt 3600 euroa, niin tarkoittaako se, että seuraavaan autoon ei käytetä euroakaan enempää? Kyllä näinkin tapahtuu, mutta seuraava auto voi myös olla täysin uusi. Arvonsa menettänyt auto jää myös joskus kakkosautoksi.

En ole koskaan ostanut samanarvoista autoa kuin edellinen autoni oli vaihtohetkellä. Itse asiassa, lähes jokainen on ollut useita tuhansia arvokkaampi kuin edellinen hankintahetkellään, ja nyt on ensimmäistä kertaa tulossa uusi auto. Ensimmäisen autoni muuten ostin opiskelijan kesätyötienesteillä 3500:lla eurolla, olinko tuolloin vielä keskimääräinen kansalainen? Asiaa voi toki käännellä tavalla jos toisella, mutta liika yleistäminen saa aina asiat näyttämään vääristyneiltä. Keskimääräistä kansalaista kun ei ole olemassakaan.

Minkä hintaisia sähköautot ovat Suomessa?

Jos listaisin tähän yleisimmät sähköautot ja niiden lähtöhinnat, sellainen taulukko vanhenisi melko pian. Kätevä paikka selvittää autojen hintatasoa, myös muiden kuin sähköautojen, on Traficomin Autovertaamo. Kun laittaa hakuehtoihin pelkästään sähkön energialähteeksi, saa aika kattavan listan Suomessa myytävistä sähköautoista ja niiden hinnoista. Kirjoitushetkellä hintataso alkaa noin 26000:n euron arvoisesta Smart Fortwosta. Jokaisesta autosta on kerrottu myös verotusarvo auto- ja käyttöetuna. Hintoja ja verotusarvoja voi laskea myös lisävarusteita valitsemalla, mutta ne eivät välttämättä ole aina ajan tasalla. Palvelun pääasiallinen tarkoitus onkin tarjota yhdestä paikasta vertailutietoja autojen kulutuksesta, päästöistä ja ajoneuvoverosta.

On myös hyvä muistaa, että yksityishenkilönä kokonaishinnaltaan alle 50000:n euron täyssähköautoista saa hankintatukea 2000 euroa. Summa vähennetään suoraan auton hinnasta oston yhteydessä. Tuen saa myös yksityisleasingissa, kunhan sopimus on vähintään 36 kuukautta. Traficomin sivuilla on kerrottu tarkemmat ehdot.

Hankintahinta ei kerro kaikkea

Pelkkä hankintahinta ei oikein kerro totuutta siitä kuinka paljon autoon oikeasti menee rahaa. Olisi hyvä ensin tietää nykyisen auton todelliset kustannukset. Hihasta heittämällä ja pikaisesti laskemalla päätyy usein kauas todellisuudesta, ellei ole merkannut kaikkia kuluja ylös.

Olen pitänyt kirjaa polttoaineen kulutuksesta kaikkien autojeni osalta ja merkannut myös muun kuluseurannan yhteydessä kaikki autoon liittyvät kulut ylös. Mutta siellä ne olivat kaiken muun seassa. Olisi ollut liian työlästä etsiä ja yhdistää kaikki autoon liittyvät merkinnät. Vuonna 2014, hankittuani BMW-farmarin, otin samalla käyttöön auton kulujen seurantasovelluksen (josta jutun lopussa tarkemmin).

BMW oli käytössä neljä vuotta, kunnes vaihdoin sen työnantajan kautta hankittuun leasingautoon (käyttöetu). Koska leasingsopimukset ovat useimmiten nelivuotisia, oli auton hintatason vertailua helppo tehdä edellisen auton neljän vuoden kulujen perusteella. Omassa tapauksessani työsuhdeautoon täytyy hankkia vain polttoaineet, kaikki muu, veroista lasinpesunesteeseen, sisältyy verotusarvoon, joka vähennetään nettopalkasta.

Omistusauton vaihtuminen leasingiin oli omalla kohdalla jopa henkisesti vapauttavaa. Auton epäsäännölliset ja yllättävät kulut jäivät pois kokonaan. Kimmokkeen muutokselle antoi BMW:n viimeisin korjauskulu, 1600 euroa. Sähköauton kohdalla kuitenkin jouduin valitsemaan rahoituksen ja yksityisleasingin väliltä. Työnantajani merkki- ja hintarajaukset rajasivat jokaisen sähköautomallin pois, eikä näihin sääntöihin ollut muutosta näköpiirissä.

Monelle leasing ei ole mahdollinen tai edes kiinnostava vaihtoehto. Aika usein kuulen, että leasingia pidetään huomattavasti kalliimpana kuin omistamista, jolloin sitä ei edes kannattaisi harkita, ellei oikeasti aja paljon työajoa. Se kuitenkin riippuu paljon auton tyypistä, leasingajan pituudesta ja siitä, mitä hintaan kuuluu. Lisäksi yksityisleasing on kalliimpaa kuin työntantajan tarjoama, jossa voi olla jopa päästöjen mukaan isoja alennuksia. Vertailua on mahdoton tehdä pelkillä sopimuksen mukaisilla kuukausisummilla, ellei oikeasti laske kokonaiskuluja. Pelkkiä uusien autojen hinnastoja vertailemalla varsinkin sähköauto voi näyttää saavuttamattomalta. Se on kuitenkin käyttökuluiltaan huomattavasti edullisempi. Ero vain kasvaa mitä enemmän ajetaan.

Vertailulaskelmat

Vertailutaulukko

Vertailussa on omistuksessani ollut käytetty auto sekä nykyinen työnantajan tarjoama käyttöetuauto. Näiden rinnalla on arviolaskelmat muutamasta sähköautosta käyttöetuna sekä yksityisleasingina. Viimeisenä myös rahoituksella hankittava Tesla Model 3. Seuraavassa vielä tarkennukset eri autoista.

Avaan vielä joitakin taulukon kenttiä.

Yhteisissä arvoissa polttoainehinnat on määritelty toteutuneiden tankkausten keskihintana ja sähkön osalta arviona siten, että valtaosa lataamisesta tapahtuu kotona, mutta satunnaisesti myös pikalatausasemilla.

En lisännyt taulukkoon kotilatauspisteen hankintakuluja. Se ei ole pakollinen, ja hintakin riippuu paljon laitteesta ja asennustöiden laajuudesta. Saattaisin pärjätä lataamalla autoa öisin mukana tulevalla johdolla tavallisesta suko-pistorasiasta, mutta halusin joustavuutta lataamisen nopeuteen, joten tilasin Tesla Wall Connectorin. Tilaushetkellä se maksoi 530 euroa. Tähän tulee päälle vielä asennuskulut sekä B-vikavirtasuoja, jota laite ei sisällä valmiiksi.

Normaalisti rahoituksella hankittaessa maksetaan minimissään 10% käsiraha, sitten tiettyä kuukausisummaa ja viimeisenä isompi loppuerä. Näitä voi yleensä säätää aika vapaasti, varsinkin Teslan tapauksessa. Omassa tapauksessani valitsin käsirahaksi 10000 euroa ja jätin loppueräksi 12999 euroa. Kuukausimaksuksi viidelle vuodelle muodostui siis 510 euroa. Käsirahaa käytännössä maksoin vain 6000 euroa, koska 2000 euroa olin jo maksanut varausmaksuna ja toiset 2000 euroa oli sähköauton hankintatukea. Vertailukelpoisuuden vuoksi koko maksettava summa on jaettu taulukossa 48:lle kuukaudelle, eli taulukon summa ei ole todellinen kuukausimaksu. Rahoitusmallista saa parhaan hyödyn, jos aikoo vaihtaa autoa juuri ennen rahoituskauden loppumista. Tällöin tulee valita käsiraha ja kuukausisummat sellaisiksi, että viimeisen isomman erän sekä seuraavan auton käsirahan voi kuitata vaihtoauton arvolla. Tällöin vaihdon yhteydessä ei tarvitse ylimääräistä käteistä.

Arvonalenema arvoituksena

Kaikkein vaikeinta on arvioida auton arvonalenema neljän vuoden kuluttua. Joissakin jutuissa pelotellaan sähköautojen rajulla arvon laskulla uusien ja pidemmällä toimintamatkalla varustettujen mallien tullessa markkinoille. Tämä on lähtöisin siitä ajatuksesta, että sähköautolla tulisi päästä toimintamatkan suhteen samalle viivalle polttomoottoriautojen kanssa. Tämä on kuitenkin harhaa, koska nykyistenkin sähköautojen toimintamatka riittää todella monelle. Lataamisen vertaaminen tankkaamiseen ontuu, kuten olen aiheesta aiemmin kirjoittanut. Harvemmin tankkia saa täyteen joka yö käymättä erikseen huoltoasemalla.

Toisena pelkona on akun simahtaminen jo muutaman vuoden kuluttua. On totta, että akun kapasiteetti laskee ajan ja latausten myötä, mutta se ei tee siitä vaihtokuntoista. Kapasiteetin laskukin on hyvin maltillista. Akkujen takuutkin ovat yleensä pidempiä kuin auton muu takuu. Esimerkiksi Hyundailla takuu on 8 vuotta tai 200000 kilometriä, mutta akkujen odotetaan kestävän huomattavasti tuota enemmän. Käytetyt akutkin ovat jo haluttua tavaraa mm. kiinteistöjen sähkövarastona, eli se ei myöskään ole jätettä siinä vaiheessa, eikä siitä tarvitse luopua ilmaiseksi.

Vähitellen vastaavien uusien autojen hinnat tulevat jonkin verran vielä laskemaan valikoiman ja tuotantomäärien kasvaessa. Sekään ei tapahdu romahtamalla, vaikka sillä sanalla onkin mukava pelotella. Polttomoottoriautojen arvo alenee todennäköisesti nopeammin niiden tullessa vähemmän halutuiksi kuin sähköautot.

Tässä vertailussahan sähköauto tulee kalliimmaksi, miksi?

Ihan ensinnäkin, oma tarkoitukseni ei ollut pienentää autoilun kuluja, vaan löytää keino päästä ajamaan sähköisellä voimalinjalla siten, että lompakko sen kestää. Vertailun autot eivät myöskään ole keskenään samankokoisia tai -mallisia. Kahden hengen taloudessa, ilman lasten tai lemmikkien kuljetustarvetta, auton mallilla ei ole niin merkitystä.

Äkkiseltään taulukosta katsottuna Hyundai Ioniq tulee vähintään samaan kulutasoon kuin nykyinen autoni ja Kona sitten jo selvästi kalliimmaksi. Pääsyynä tähän on suhteellisen pieni ajomäärä. Ajan siis vain 15000 kilometriä vuodessa. Erot tasaantuisivat, mikäli ajomäärä olisi suurempi. Polttomoottoriautoissa käyttövoima- ja huoltokulut nousevat jyrkemmin kilometrien kasvaessa. Vertailun Kona ei myöskään ole perusmalli, vaan siinä on kallein Style varustetaso sekä reilun tuhannen euron lisähintainen väriyhdistelmä Ceramic Blue / Chalk White. Perusharmaana Comfort-varustetasolla Konan hinnasta lähtisi noin 5000 euroa pois. Varustetason valintaa ja muita ominaisuuksia olenkin selittänyt aiemmissa jutuissani. Lue koeajojuttu.

Hyundai Ioniq ei oikeastaan ollut minulla enää vertailussa mukana. Pidän Ioniqia silti erittäin hyvänä sähköautona, ja se olikin pitkään suosikkini ennen Konaa ja Tesla Model 3:sta. Halusin lisätä sen taulukkoon halvemman hankintahintansa takia vertailuja selkeyttämään.

Mitä muuta vertailusta voi tulkita

Haluan edelleen korostaa sitä, että aina tulisi katsoa kokonaiskuluja, eikä hankintahintaa. Esimerkin BMW:n kokonaiskulut neljältä vuodelta ovat lähes 4000 euroa enemmän kuin auton hankintahinta. Toisaalta taas rahoituksella hankittavan uuden Teslan kokonaiskulut ovat yli 16 tuhatta euroa vähemmän kuin sen hankintahinta. Kokonaiskuluja verraten uusi Tesla tulisi siis vain 7000 euroa kalliimmaksi kuin vanha paljon ajettu diesel-BMW, kun käyttöaika on neljä vuotta.

Konan ja Model 3:n kuukausimaksun ero yksityisleasingissa on valtava suhteessa autojen hankintahintojen eroon. Tämä kertookin enemmän leasingyhtiöiden konservatiivisemmasta suhtautumisesta Teslaan. Se oletettavasti nähdään jälleenmyyntiarvon suhteen isompana riskinä. Satasen lisähinta kuukaudessa poisti tehokkaasti mielestä leasingin edut, ja aloin miettimään uudelleen auton hankkimista omaksi. Teslan hankkiminen rahoituksella osui omaan talouteeni lopulta parhaiten. Sen arvo saisi pudota jopa 23% joka vuosi, jolloin vasta päästäisiin samaan kulutasoon yksityisleasingin kanssa.

Konan osalta ei ole laskelmaa rahoituksella. Tämä johtuu siitä, että syksyllä 2018 tilasin Konan yksityisleasingina, koska se ei käyttöetuna työnantajan puolesta onnistunut. Auton toimitus oli jo kuukausilla viivästynyt alkuperäisestä arviosta, jolloin Teslan hinnanalennukset ehtivät väliin. Konan odotteluun liittyi muitakin hankaluuksia OP Kulku -palvelun suhteen. Jos Konan olisi vielä uudelleen tilannut omaksi, olisi sen odotusaika venynyt tästä vielä vuodella eteenpäin. Teslan toimitusaika sen sijaan oli noin kuukausi. Konan hankkiminen ei enää tuntunut mielekkäältä, niin hyvä sähköauto kuin se onkin.

Sovellus kulujen kirjaamiseen

Vielä viimeisenä vinkkinä hieman tietoa käyttämästäni kulujen seurantasovelluksesta. Kulujen kirjaaminen ei ota juurikaan aikaa, kunhan sovellukseen on valmiiksi määritellyt sopivat kulujaottelut. Itse käytän iPhonella ja iPadilla toimivaa Road Trip -sovellusta, jossa voi pitää kirjaa käytännössä kaikesta mitä autoon liittyy. Se tarjoaa kaikenlaisia tilastoja ja graafeja. Sisällön saa myös ulos taulukkona. Kaiken voi varmuuskopioida Dropboxiin. Vielä on kuitenkin testaamatta soveltuuko se sähköauton seurantaan, koska siinä oletetaan auton syövän vain polttoainetta.

Rohkeasti vertailua tekemään

Sähköautoon ei tässä vaiheessa ole kaikilla varaa, mutta se ei välttämättä ole hinnaltaan niin kaukana kuin voisi luulla. Käytettyjen markkinatkin kasvavat sitä mukaa, kun sähköautoilun “pioneerit” ostavat nyt niitä uusia autoja. Vaikka laskelmat vaativat myös arvauksia, kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa, koska vaikutukset omaan talouteen ovat usein suuret. Tee siis omat laskelmasi ja saatat yllättyä, varsinkin jos ajat paljon.