Sähköautokirjoituksille taustaa
Olen Pirkanmaalla omakotitalossa asuva tekniikasta kiinnostunut ja IT-alan töitä tekevä insinööri. Toivon, että saat näistä kirjoituksista jotain hyödyllistä tietoa miettiessäsi sähköauton sopivuutta itsellesi tai tehdessäsi seuraavaa automallin valintaa. Tässä ensimmäisessä jutussa annan hieman taustatietoa siitä, miltä pohjalta ja mistä näkökulmasta kirjoitan.
Kiinnostukseni sähköautoihin alkoi jo Teslan alkuaikoina, mutta vasta viimeisen parin vuoden ajan on ollut ihan oikeasti harkinnassa täyssähköauton hankinta. Takana ovat jo pidemmät koeajot Nissan Leafilla (40kWh), VW e-Golfilla sekä Hyundai Ioniq electricillä sekä lyhyet kokeilut Tesla Model S:llä ja BMW i3:lla. Kaikki olivat 2018-vuosimallia. Sähköautoiluun ja itse autojen ominaisuuksiin olen tutustunut laajalti nettiartikkeleiden ja videoiden avulla. Lisäksi seuraan sähköautoiluasioita Suomen näkökulmasta mm. Sähköautot – Nyt! -ryhmän kautta Facebookissa.
Kuvassa e-Golf, Leaf, Kona ja Ioniq.
Tavoitteena täyssähköauto
Tavoitteeksi muodostui siirtyminen polttomoottorista suoraan täyssähköiseen, kulkematta minkäänlaisen hybridin kautta. Toistaiseksi ajan 2015-mallin Audi A3:lla. Edellinen auto oli BMW 3-sarjan tehokas dieselfarkku. Molemmissa on erittäin hyvä ajoergonomia (mm. sporttipenkit), mitä arvostan autossa. Näitä ennen ollut pari Audia ja Opelia. Kaikki hankittu käytettyinä. Ajot eivät rajoitu omiin autoihin – omaksi ilokseni pidän kirjaa kaikista ajamistani ajoneuvoista. Listalla on nyt vajaat 150 ajoneuvoa, joista valtaosa on henkilöautoja. Kilometrejä tulee vuosittain noin 15 000 ja päivittäiset ajoni sopisivat hyvin sähköautoiluun. Kotilataus onnistuu omassa tallissa. Työmatkaa on 18 km suuntaansa, kauppakäynnitkin useimmiten matkan varrella. Pidemmät matkatarpeet ovat muutamia kertoja vuodessa 180:n ja 250:n km päähän. Kerran vuoteen tulee Pohjois-Suomeen ajoa, noin 800 km suuntaansa ja muutama sata kilometriä siirtymiä perillä. En aja juuri koskaan yli 250 km ilman pysähdystä. Joka reitillä on myös hyvin pikalatausmahdollisuuksia.
Tavaratilan tarve ei ole suuri, takapenkkiäkin käytetään harvoin. Koukulle olisi nykyään käyttöä kerran kesässä, mutta toistaiseksi en ole omistanut koukullista autoa. Naapuri on onneksi auttanut tässä asiassa. En siis pidä koukkua vaatimuksena sähköautollekaan.
Sähköautoa on tarkoitus käyttää myös niillä pisimmillä matkoilla, vaikka se joidenkin tarujen mukaan onkin mahdotonta tai ainakin erittäin hankalaa täällä pitkien etäisyyksien Suomessa.
Miksi sähköauto
Uusien polttomoottoriautomallien julkistuksista tuli yhdentekeviä siinä vaiheessa, kun ymmärsin mihin suuntaan automaailma on menossa, ja että siirtyminen täyssähköön oli jo Suomessa mahdollista. Tämä mielikuva muodostui vuoden 2017 aikana. Sähköauton valitsen yksinkertaisen ja hienosti toimivan tekniikan takia. Toisena syynä on päästöjen vähentäminen.
Sähköllä ajaminen on myös taloudellista, mutta en etsi halvinta mahdollista tapaa autoilla. Muutenhan ajaisin ”tonnin Toyotalla” ja korjailisin sitä itse niin pitkälle kuin mahdollista. Auto ei kuitenkaan ole minulle pelkkä väline päästä paikasta toiseen. Tästä ja aiemmin mainituista syistä voin myös maksaa siitä vähän enemmän, kunhan kuukausikulu menee kivuitta budjettiin. Tiedän kaikki autojeni kulut eurolleen, joten on helpompaa tehdä realistisia kuluvertailuja myös uuteen autoon.
Olen jo valintani tehnyt
Aiemmin koeajetuista yksikään ei päätynyt aivan hankintaan asti, oli sitten kyse hinnasta tai jonkin ominaisuuden puutteesta. Kun Hyundai Kona electricistä oli riittävästi tietoa saatavilla, näytti sille, että siinä ei olisi mitään sellaista negatiivista, että voisin sen ruksata pois listalta. Tämä vahvistui lukemalla juttuja ja katsomalla valtaisa määrä YouTube-videoita muualta maailmalta, jossa oli jo päästy tekemään pidempiä koeajoja tai jopa hankkimaan omaksi. Oma autoilukokemus tietysti auttoi suhteuttamaan muiden kokemukset omiin ajatuksiin. Toki koeajoin myös Konan bensaversion, jotta sain paremman käsityksen mm. ulkonäöstä, ergonomiasta ja tiloista. Sähköversiohan on suurelta osin samanlainen.
Kesällä 2018 näytti sille, että mikäli auton haluaa nopeasti, koeajomahdollisuutta ei kannattaisi jäädä odottamaan. Myynti alkoi lokakuussa 2018 ja päätin tilata auton kokeilematta sitä. Toimitusajaksi muodostui puolisen vuotta. Nyt myöhemmin voin todeta, että olisin ehtinyt koeajonkin tekemään, koska esittelyautojen saavuttuakin esitettiin vielä samaa toimitusaikaa. Nyt toki tilanne on jo aivan toinen, ja odotusaika venyy yli vuoteen.
Koeajoin Konan kuitenkin vielä joulunalusviikolla 2018. Ja täytyy sanoa, että auto oli juuri sellainen kuin odotinkin. Koeajosta kerron tarkemmin seuraavassa jutussa.
Lisäys 18.11.2019: Konan saaminen mutkistui ja päädyinkin Tesla Model 3:n omistajaksi. Tästä lisää myöhemmissä kirjoituksissa.